PARTENER CALIVITA

Produse naturiste Calivita, terapii si tratamente naturiste

0751.253.000
0751.253.001


În ultimii ani, oamenii de ştiinţă ne-au oferit numeroase informaţii inedite despre melatonină. S-a stabilit că această substanţă nu este produsă doar în creier, cum se credea până acum, ci şi în ochi, plămâni, piele, ficat, în celulele sistemului imunitar şi, cel mai important din punct de vedere al infertilităţii, în anumite părţi ale aparatului reproducător.

Condiţia fertilităţii feminine este un ciclu mestrual regulat. Se crede că melatonina joacă un rol important în cadrul ciclului menstrual, modificările nivelului de melatonină având un puternic impact asupra sa. Acest lucru este sprijinit de faptul că femeile care lucrează pe schimburi şi al căror ritm biologic este dereglat au un ciclu mestrual mai lung, cu sângerări mai abundente şi dureri mai accentuate decât femeile care lucrează doar în timpul zilei.

Conform unui articol care rezumă rezultatele mai multor studii ştiinţifice, melatonina poate spori fertilitatea feminină.
Într-un studiu din 2010, o serie de femei care au fost supuse procedurii de fertilizare in vitro au fost împărţite în două grupuri. Grupul A a primit o combinaţie de mioinozitol, acid folic şi melatonină, în timp ce grupul B a primit doar mioinozitol şi acid folic. La finalul studiului, la femeile din primul grup s-au înregistrat mai multe ovule mature şi embrioni de o calitate superioară decât la cele din grupul care nu a primit melatonină. Un studiu din 2013 a ajuns la rezultate similare.

În cadrul unui alt experiment, desfăşurat acum trei ani de zile, o doză zilnică de 10 mg de melatonină a reuşit să reducă durerea pelviană cronică la femeile ce sufereau de endometrioză. Acest lucru a fost posibil datorită efectului pe care melatonina îl are asupra sistemului nervos şi datorită efectului său anestezic, sunt de părere cercetătorii.

Cum nivelul de melatonină scade odată cu înaintarea în vârstă, cercetătorii presupun că aceasta joacă un anumit rol în menopauză şi că suplimentarea cu melatonină ajută la reducerea disconfortului asociat cu menopauza. Se pare că melatonina poate avea un rol şi în prevenirea osteoporozei după menopauză, stimulând generarea de osteoblaste şi inhibând activitatea ostaoclastelor.

Infertilitatea este o problemă care îi afectează deopotrivă şi pe bărbaţi. Conform unui studiu ştiiţific, melatonina îmbunătăţeşte calitatea spermatozoizilor şi şansele lor de supravieţuire. În cadrul unui test de laborator, spermatozoizii trataţi cu melatonină au prezentat o motilitate crescută, înregistrându-se un număr foarte mic de spermatozoizi neviabili.

Prin urmare, atât femeile, cât şi bărbaţii care îşi doresc copii ar trebui să opteze pentru suplimentarea cu melatonina.


Bibliografie:

Melatonin: shedding light on infertility? - a review of the recent literature – Fernando et al., Journal of Ovarian Research 2014, 7:98


588 vizualizări.
Dă mai departe
  • Facebook
  • Twitter
  • Google
  • LinkedIn
  • Yahoo Messenger
  • Del.icio.us
  • digg
  • Favorite